DMARC, DKIM en SPF: Het veiligstellen van je mailverkeer

Hoe is het mailverkeer in jouw organisatie geregeld? Er worden dagelijks honderden mails verstuurt naar klanten, partners en leveranciers. Het is van cruciaal belang dat deze mails veilig en betrouwbaar zijn, en dat ze daadwerkelijk afkomstig zijn van jouw organisatie. In dit opzicht spelen DMARC, DKIM en SPF een cruciale rol.

DMARC, DKIM en SPF zijn technologieën die de veiligheid van mailcommunicatie versterken door te voorkomen dat anderen namens jou kunnen mailen. Ze zorgen ervoor dat jouw mails beter worden afgeleverd, terwijl die van potentiële phishers en spammers juist minder kans hebben om succesvol te zijn. Door het gebruik van deze technologieën wordt ook jouw online identiteit beter beschermd.

Hoewel deze technologieën bekend zijn, zijn ze nog niet overal volledig geïmplementeerd. Met onze nieuwe dienst kunnen we gemakkelijke inzicht krijgen in het gebruik van deze technologieën en de mogelijke impact van het implementeren ervan. Dit vereenvoudigt het proces om deze beschermingsmaatregelen succesvol toe te passen.

Wat houden deze drie methoden dan precies in en wat doen ze? DKIM kan worden vergeleken met een bedrijfsvergunning of het medische diploma van een arts dat aan de muur van een kantoor hangt - ze helpen de legitimiteit te bevestigen. SPF is een manier voor een domein om alle systemen op te sommen waarvandaan ze mails verzenden.

Ondertussen vertelt DMARC mailservers wat ze moeten doen als DKIM of SPF niet slaagt, of dat nu het markeren van de falende mails als "spam" is, het toch afleveren van de mails, of het volledig verwijderen van de mails.

Domeinen die SPF, DKIM en DMARC niet correct hebben ingesteld, merken mogelijk dat hun mails in quarantaine worden geplaatst als spam, of dat ze niet worden afgeleverd bij de ontvangers. Ze lopen ook het risico dat spammers en phishers/social engineers zich als hen voordoen.

Hoe werkt SPF?

SPF, wat staat voor Sender Policy Framework, is een techniek die mailontvangers helpt bij het verifiëren van de afzender van een mail. SPF-records vermelden alle IP-adressen en DNS namen van alle systemen die zijn toegestaan ​​om mails namens het domein te verzenden. Dit helpt bij het voorkomen van mailspoofing en verhoogt de kans dat je mails veilig aankomen bij de ontvangers.

Hoe werkt DKIM?

DomainKeys Identified Mail (DKIM) stelt domeineigenaren in staat om mails van hun domein automatisch te "ondertekenen", net zoals de handtekening op een cheque helpt bevestigen wie de cheque heeft geschreven. De DKIM-"handtekening" is een digitale handtekening die cryptografie gebruikt om te verifiëren dat de mail afkomstig is van het domein.

Specifiek maakt DKIM gebruik van cryptografie met openbare sleutels en privésleutels:

Een DKIM-record slaat de openbare sleutel van het domein op, en mailservers die mails van het domein ontvangen, kunnen dit record controleren om de openbare sleutel te verkrijgen.

Hoe werkt DMARC?

Domain-based Message Authentication Reporting and Conformance (DMARC) vertelt een ontvangende mailserver wat te doen op basis van de resultaten nadat SPF en DKIM zijn gecontroleerd. Het DMARC-beleid van een domein kan op verschillende manieren worden ingesteld: het kan mailservers instrueren om mails die SPF of DKIM niet halen (of beide) in quarantaine te plaatsen, af te wijzen of af te leveren.

DMARC-beleidsregels worden opgeslagen in DMARC-records. Een DMARC-record kan ook instructies bevatten om rapporten naar domeinbeheerders te sturen over welke mails deze controles doorstaan en welke niet. DMARC-rapporten geven beheerders de informatie die ze nodig hebben om te beslissen hoe ze hun DMARC-beleid moeten aanpassen (bijvoorbeeld wat te doen als legitieme mails per abuis als spam worden gemarkeerd).

Bij Extern-IT begrijpen we het belang van een juiste configuratie van DKIM, DMARC en SPF voor de veiligheid van jouw organisatie. Wij bieden een uitgebreide dienst om de effectiviteit van deze mailauthenticatiemethoden te controleren en eventuele problemen op te lossen.

Ons team van experts voert grondige audits uit om ervoor te zorgen dat DKIM, DMARC en SPF correct zijn ingesteld en optimaal functioneren. Als we problemen constateren, zorgen we voor een nauwkeurige en passende oplossing om de bescherming van jouw organisatie te waarborgen.

Met dienst zorgen we ervoor dat DKIM, DMARC en SPF volledig geïntegreerd zijn in jouw mailinfrastructuur, waardoor je beter beschermd bent tegen spam, phishing en ongeautoriseerde mails. Jouw organisatie kan met een gerust hart vertrouwen op onze expertise om de veiligheid en betrouwbaarheid van jouw mailcommunicatie te waarborgen.

Terug naar nieuwsoverzicht